0741 755 573

0747 062 277

Daca aveti nevoie de un plus de adrenalina crescut, miscare, si multa distracti, alegeti mountain biking.

Un traseu de mountain biking este: Vatra Dornei – Rusca – Cabana Giumalau – Vf. Giumalau – Obcina Mare – Vatra Dornei

  • Lungime: 45 km
  • Tip traseu: 15 km asfalt, 15 km drum forestier, 15 km off road
  • Timp aproximativ: 5-6 ore
  • Sfaturi: Tip bicicleta: suficient hardtail, recomandat full suspension. Este recomandat grupurilor mai mari de trei ciclisti. Casca este obligatorie, daca sunt disponibile si protectiile usoare (cotiere, genuchiere).
  • Grad de dificultate: Mediu spre dificil

Descriere traseu:

Se recomanda plecarea din Vatra Dornei (DN Vatra Dornei – Bicaz), aproximativ 12-13 km asfalt pentru incalzire. In satul Rusca incepe urcarea, din statia autobuz spre stanga peste pod (marcaj triunghi rosu). Drum forestier lungime 10 km, urcare lejera aproximativ 5 km care incet se transforma in catarare dura (15-20 %). Atentie mare la exploatarile lemnoase, se corhaneste direct in drum. Cam cu 1,5 km inainte de cabana Giumalau, aprox 1600 m altitudine, se iese in golul alpin. De aici, si in tot traseul de creasta, este bine sa se pedaleze in grup, sunt posibile intalniri cu cainii de la stani (destul de urate dupa propria experienta, cred ca sunt pregatiti special de ciobani sa streseze ciclisti). De la Cabana Giumalau - odihna obligatorie - cu bicicleta in spate, umar, dupa posibilitati, trebuie urcat cam 45 minute spre varful Giumalau (1857) - atentie mare, panta va trebui cobarata la intoarcere, preferabil cu bicicleta intre picioare. Din varf vedere exelenta spre valea Bistritei, Rarau, Pietrosul Bistritei, muntii Rodnei.

Pentru coborare sunt doua optiuni: intoarcere la cabana Giumalau sau coborare spre Poiana Ciungi. Pe orice varianta se intalneste drumul de creasta care trebuie urmat – marcaj banda albastra. Coborare aproximativ 1, 5 km pe carare ingusta cu damburi de pamant si piatra, bolovani, pana cand intalnim drumul de creasta.

Dupa un fals plat si o mica urcare – 300 metri – urmeaza o coborare pe drum de caruta cu denivelari si santuri destul de mari, de aproximativ 15 minute. Este portiunea cea mai frumoasa din traseu, se pot atinge viteze si de 60 km/h, cu intoarceri in ac de par, portiuni drepte etc. Dupa coborare se intra pe o portiune de traseu mai lejera cu urcari si cobarari successive (acoperita cam tot timpul anului de balti si noroaie). Se urmeaza marcajul banda albastra pana la intalnirea cu marcajul cruce rosie. Din varful Drancanilor vedere exelenta asupra orasului Vatra Dornei. Pe marcajul cruce rosie coboram pana in oras (coborare frumoasa pe drumuri inguste de caruta cu santuri de la ploaie, bolovani, panta suficient de mare sa inroseasca discurile de frana).

De-a lungul traseului marcajele turistice sunt bine realizate, vizibile, se pot obtine informati de la sediul Salvamont Vatra Dornei (in cladirea Casei de Cultura in spatele Garii), sau de la cabana Giumalau.

Centre de inchiriere biciclete:

Inchirieri biciclete si bete Nordic Walking - Serviciul de Turism Salvamont

Str. Garii nr. 2 (Casa de Cultura Dorna)

Mobil: +4 0726 686687, +4 0754 028324

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.